Bent u een zakelijke klant? Log in als bedrijf om B2B prijzen te zien.
Filter

Voorkom kromtrekken

Houten snijplanken kunnen kromtrekken. Dit komt door vocht. Om kromtrekken te voorkomen dient de plank goed ingeolied te zijn. (Klik hier voor artikel “Gebruik van onderhoudsolie”). Daarnaast is het van groot belang dat de planken op de juiste wijze te drogen worden gelegd.
 
Kromtrekken van planken kan op verschillende momenten gebeuren, in de opslag, na het schoonmaken of als u de plank in de kast heeft liggen.
 
Opslag
In de opslag in de meubelmakerij of in het magazijn als eindproduct moet de luchtvochtigheid van 55% nodig. Ter vergelijking, in uw woonkamer met 21 graden dient dit tussen de 40 en 60 procent te zijn. Alles onder de 55% zorgt voor mogelijk scheuren van het hout vanwege uitdroging. Alles boven de 55% kan zorgen voor kromtrekken in verband te veel vocht.
 
Na schoonmaken
Als de plank gereinigd is, is de plank over het algemeen nog erg vochtig of zelfs nat. Het is dan belangrijk de plank op zijn kant en een hakblok op een platte ondergrond te laten drogen. Dit voorkomt kromtrekken. Planken van tot 5-6 cm zullen kromtrekken als ze plat worden gelegd.
 
Plank ligt in de keuken
Vreemd zou u denken, dat de plank zo maar krom trekt. Dit is mogelijk ook al is de plank goed droog en is de plank door u op de juiste wijze te drogen gelegd. Dit heeft te maken met de luchtvochtigheid. Voor houten planken is een luchtvochtigheid van 60 ideaal terwijl in een gemiddelde huiskamer vaak het percentage naar 30 gaat. Indien u een houtkachel heeft wordt de lucht alleen maar droger.
 
Dat dit met uw houten plank of hakblok gebeurd is niet gek, want met uw houten vloer gebeurd exact hetzelfde. Het water dat in je Houten Vloer zit is afgestemd op een gemiddelde Relatieve Luchtvochtigheid van circa 60%. Als deze daalt verdampt water uit de Vloer en krimpt deze, als de luchtvochtigheid hoger wordt, neemt de Houten Vloer vocht op en zet hij op. Zolang de luchtvochtigheid rond de 60% beweegt, is krimpen en uitzetten van Houten Vloeren beperkt en is er sprake van een gewone werking.
 
Zorgt u er dus voor dat u uw planken goed onderhoud en als u dit doet, dit op de juiste wijze gebeurd.
houten broodplank houten kaasplank houten pizzaplanken houten vleesplanken Onderhoudsolie snijplanken serveerplanken en hakblokken Houten hakblokken hakblok kopshout Houten Dienbladen