Bent u een zakelijke klant? Log in als bedrijf om B2B prijzen te zien.
Filter

Vlekken verwijderen

Het gebeurd ieder kok of slager wel eens: je laat jus of saus zitten op je houten plank of hakblok en daardoor heb je een ingetrokken vlek. Zelfs de meest nette kok of eigenaar van een houten plank of hakblok komt wel eens tijd te kort of is gehaast. Het onvermijdelijke gebeurd en je wordt geconfronteerd met hardnekkige vlekken in het hout. Wij helpen u om dit probleem op te lossen. Er zijn verschillende manieren om vlekken te behandelen en u zult veel methodes kunnen terugvinden op het internet.
 
Onderstaand enkele beproefde methodes die niet schadelijk zijn voor uw houten planken

Azijn
Spray het hakblok of de houten plank goed nat met azijn (liefst witte azijn) en laat het 5 minuten intrekken. Spoel af met warm water. Droog daarna het hakblok of de plank goed af met papieren doekjes of een handdoek. Vervolgens laat u de houten plank of het hakblok 15 minuten laten drogen. Witte azijn is tevens een krachtig bewezen ontsmettingsmiddel.
 
NB. Bekijk goed of uw plank nog voldoende beschermd is met olie. Zo niet dan adviseren wij u om uw plank in te oliën (zie stap 6 in “Reinigen en in oliën”).
 
Citroen
De meeste organische aanpak is keukenzout met citroen. Giet ongeveer 1/4 kopje zout in een kom en roer er genoeg citroensap door totdat het een soort waterige pasta van zout en citroensap is geworden. Dit kan gewoon op eigen gevoel worden gedaan en hoeft niet precies afgemeten te worden. Mocht er geen citroensap in de keuken aanwezig zijn, maar wel hele citroenen, dan snijd u een citroen door de helft en perst u deze uit.
 
Deze techniek is ook handig voor de bestrijding van geuren zoals knoflook en ui
 
NB. Bekijk goed of uw plank nog voldoende beschermd is met olie. Zo niet dan adviseren wij u om uw plank in te oliën (zie stap 6 in “Reinigen en in oliën”).
 
Zuiveringszout of Soda
Bedek de vlek met soda en voeg een klein beetje citroensap toe. Indien er geen citroensap voor handen is volstaat een beetje warm water ook. Door citroensap of warm water toe te voegen kan de soda goed in de vlek trekken. Laat het vervolgens 5 minuten intrekken en speol daarna af met warm water.
 
Schrapen met spatel 
Door goed te schrapen haalt u soms de toplaag van de vlek weg. Hierdoor lost u het in sommige gevallen op zonder verder actie te hoeven ondernemen.
 
Schuren
Als al het andere faalt, kan er door middel van schuren voor gezorgd worden dat de vlek verwijderd wordt. Met behulp van enkele grove schuurpapieren (80 & 100) heeft u de vlek er zo uit geschuurd. Vervolgens wilt u uw houten plank of hakblok wel weer terug brengen naar de gewenste gladheid. Hiervoor gebruikt u schuurpapier met fijne korrels (180 & 220). Dit wordt ook wel polijsten genoemd.
 
Deze methode vereist het opnieuw aanbrengen van onderhoudsolie op de plank.
 
NB. Bleekmiddel wordt ook vaak weergegeven als mogelijkheid dit adviseren wij niet daar de plank hierdoor verkleurt en bij niet goed naspoelen en schrobben met warm water blijven er schadelijke stoffen op uw plank liggen. 
houten broodplank houten kaasplank houten pizzaplanken houten vleesplanken Onderhoudsolie snijplanken serveerplanken en hakblokken Houten hakblokken hakblok kopshout Houten Dienbladen