Bent u een zakelijke klant? Log in als bedrijf om B2B prijzen te zien.
Filter

Kerstpakketten en belasting 2016

Kerstpakketten, Belastingdienst en de werkkostenregeling

Met de komst van de werkkostenregeling veranderen er veel dingen. Uw bedrijf is ondertussen misschien goed bekend met alle onderdelen van de oude regeling, maar onder de nieuwe werkkostenregeling veranderen er een hoop zaken. Is dit iets om te vrezen of moet dit juist met open armen ontvangen worden? In de meeste gevallen pakt dit erg gunstig uit, tenzij de werkkostenregeling al volledig wordt gebruikt voor andere zaken, maar meestal is dit niet het geval.

Kerstpakketten

Eén van de zaken waar veel ondernemers de laatste jaren al onzeker over zijn, zijn de kerstpakketten. In de oude regeling mocht u een kerstpakket tot een bedrag van €70,- fiscaal vriendelijk verstrekken aan uw personeel. De werkgever betaalt daarover een eindheffing van 20%. Uw boekhouder heeft er misschien wel veel tijd in gestoken om zich dit eigen te maken. Logisch dat u daarom weinig behoefte heeft aan een compleet nieuwe regeling.

Maar de werkkostenregeling maakt het voornamelijk makkelijker. Waar u voorheen nog te maken had met een totaal van 29 verschillende regels, hoeft u nu alleen nog maar rekening te houden met de werkkostenregeling. Dit geldt dus ook voor de kerstpakketten.

Belastingvrij

De kerstpakketten vallen meestal onder het zogenaamde ‘niet-verrekenbare deel’ van uw WKR-budget. Het WKR-budget bestaat uit 1.2% van de totale fiscale loonsom van uw organisatie, de zogenaamde forfaitaire ruimte of vrije ruimte. Niet-verrekenbaar houdt in dat het niet mogelijk is deze uitgaven met het loon van uw werknemers te verrekenen. U kunt er natuurlijk wel voor kiezen om het kerstpakket te verrekenen met uw werknemers. Maar omdat veel werkgevers dat niet doen, stellen wij dat ze onder het niet-verrekenbare deel van het WKR-budget geschaard worden. De aanschaf van de kerstpakketten valt in de forfaitaire ruimte en worden dus in minder gebracht op het WKR-budget.

De enige voorwaarde waar u nog rekening mee hoeft te houden is de gebruikelijkheidstoets. Deze toets schrijft voor dat de uitgave niet meer dan 30% mag afwijken van soortgelijke uitgaves in uw bedrijf of branche. Als een uitgave van € 250,- per persoon voor een kerstpakket binnen uw branche gebruikelijk is, is er dus geen enkel probleem!

Werkkostenregeling verder uitgelegd

Vrije ruimte

U mag alleen onbelast vergoedingen geven als het totaalbedrag onder 1,2% van uw loonkosten blijft. Dit is de vrije ruimte. Komt het bedrag van de vergoedingen boven die grens? Dan moet u over dat extra bedrag 80% belasting betalen. U mag alleen onbelast vergoedingen geven als het totaalbedrag onder 1,2% van uw loonkosten blijft. Dit is de vrije ruimte. Er gelden geen voorwaarden voor de bestedingen uit de vrije ruimte. Komt het bedrag van de vergoedingen boven die grens? Dan moet u over dat extra bedrag 80% belasting betalen.

Gerichte vrijstellingen en nihilwaarderingen

Daarnaast zijn er  gerichte vrijstellingen in de werkkostenregeling voor een aantal vergoedingen. Deze gaan, onder voorwaarden, niet ten koste van uw vrije ruimte.

Naast de vrijstellingen is er ook een aantal nihilwaarderingen in de werkkostenregeling opgenomen. Door de nihilwaarderingen gaan een aantal voorzieningen niet ten koste van de vrije ruimte. Het gaat hier om de voorzieningen die u op de werkplek ter beschikking stelt.

Noodzakelijkheidscriterium

Voor specifieke producten, zoals gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur geldt het zogenoemde (beperkte) noodzakelijkheidscriterium. Deze goederen kunt u belastingvrij verstrekken als u deze nodig vindt voor het werk. Het privégebruik is dan niet meer van belang.

Werkkostenregeling vanaf 2015

Tot 1 januari 2015 kon u jaarlijks kiezen tussen de werkkostenregeling en de oude regeling van vrije vergoedingen en verstrekkingen. Dat kan nu niet meer. Per 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht. De oude regeling voor vergoedingen en verstrekkingen is vervallen. De werkkostenregeling maakt de loonbelasting een stuk eenvoudiger.

Bron: www.rijksoverheid.nl en www.werkkostenregeling-wkr.nl

houten broodplank houten kaasplank houten pizzaplanken houten vleesplanken Onderhoudsolie snijplanken serveerplanken en hakblokken Houten hakblokken hakblok kopshout Houten Dienbladen