Bent u een zakelijke klant? Log in als bedrijf om B2B prijzen te zien.
Filter

Daarom houten snijplanken

Je hebt verschillende soorten materialen die gebruikt worden in (professionele) keukens
  • Hout
  • Plastic
  • Glas
 
Hout is verreweg de beste optie voor ons in de keuken. Ook al wordt door de overheid ten onrechte een plastic plank verplicht gesteld in de keuken. We zullen u uitleggen waarom en uiteraard dit met officiële onderzoeken onderbouwen, iets wat niet is gebeurd bij de overheid. Tijd om HACCP aan te passen!
 
Goed voor messen
Als u uw messen in goede conditie wilt houden is het belangrijk dat u op de juiste ondergrond snijd. Glas is zeer slecht, plastic kan, echter alleen als het zacht plastic is waarbij er wel de mogelijkheid bestaat dat u kleine stukjes plastic mee snijd in uw eten. Hout is verreweg de beste keuze voor uw messen. Kiest u dan niet voor teakhout. Dit is een te harde houtsoort waardoor het weer niet goed voor uw messen is.
 
Zacht Plastic of hout zijn dus de beste optie voor uw messen.
 
Glas is het meest hygiënisch
De uitleg hierbij is simpel. Door het snijden maakt u een snee in de plank. Bij een plastic plank ontstaat er een snee, vloeien de sappen van vlees, kip of vis in de snee en nadat uw mes uit de snee wordt getrokken sluit de snee zich met de sappen erin. De bacteriën kunnen nu gewoon doorgroeien en vermenigvuldigen zonder dat u dit goed kan schoonmaken, immers de snede is gesloten. De volgende keer dat u de snijplank gebruikt maakt u wederom een snee waarna de oude snee heropend kan worden en de bacteriën vrij spel op het voedsel op de plank krijgen.
 
Snijden op een houten plank zorgt ook voor een snede. Deze blijft echter open staan. Hierdoor is het eenvoudig de bacteriën grotendeels weg te halen met schoonmaken (klik hier hoe u het beste uw houten plank of hakblok kunt schoonmaken). Hout droogt daarna uit waardoor een bacterie niet kan groeien. Tevens bevat beuken hout een stofje dat bacteriën dood waardoor de bacteriën uiteindelijk nog sneller afnemen.
Overigens geldt dat houten planken niet alleen zeer geschikt zijn voor in de keuken, maar ook voor in ziekenhuizen!
 
In glas kan geen kras komen waar bacteriën in kunnen nestelen. Voor hygiëne dus de beste oplossing.
 
Conclusie
Hout is de beste oplossing vanwege het feit dat het goed is voor je messen en hygiënisch is bij goed schoonmaken. Kijk goed naar de houtsoort van de snijplank of hakblok. Deze mag niet te hard zijn en moet, om het goed te doen, ook anti bacteriële eigenschappen bevatten. Wij adviseren daarom beukenhout (Klik hier voor daarom beuken hout).
 
Gelooft u het hygiëne verhaal niet?
Hieronder bronvermeldingen:
  • Institute for Environmental Medicine and Hospital Hygiene, University of Freiburg (Duitsland)
  • University of California – veterinary medicine (Verenigde Staten)
  • German Institute for Food Technology (Duitsland)
  • Federal Biological Research Centre for Agriculture and Forestry (BBA) (Duitsland)
houten broodplank houten kaasplank houten pizzaplanken houten vleesplanken Onderhoudsolie snijplanken serveerplanken en hakblokken Houten hakblokken hakblok kopshout Houten Dienbladen